Aldo Manuzio in Frankfurt

geplaatst op 24 oktober 2016 om 11:58:54

Een van de meest enerverende weken van het jaar is die waarin de Frankfurter Buchmesse valt. Drie dagen lang van afspraak naar afspraak rennen en tussendoor ook nog kijken of je iets ziet in een stand waar je geen afspraak hebt. Aan het eind van de beurs heb je een hoofd vol boeken en een koffer vol catalogi.

Dit jaar tekende ik tijdens de beurs opnieuw een contract met NBPublishers uit Kaapstad. We gaan De expeditie naar de baobab van Wilma Stockenström opnieuw uitgeven. Een prachtig boek waarin een slavin vertelt over haar leven en over de rampzalige expeditie die haar laatste eigenaar ondernam. Wilma Stockenström was acteur en auteur. Ze won diverse prestigieuze prijzen. Net als Karel Schoeman won ze meerdere malen de Herzog-prys, in Zuid Afrika de hoogte literaire eer die te behalen valt. In Italië werd ze voor De expeditie naar de baobab bekroond met de Grinzanc Cavour Prijs.

Afbeeldingsresultaat voor fremde seele dunkler waldEen ander hoogtepunt van de beurs was dat overeenstemming werd bereikt met Fisher Verlage over een Nederlandse uitgave van Fremde Seele, dunkler Wald van Reinhard Kaiser-Mulecker. Deze jonge auteur (1982) heeft al een indrukwekkens oeuvre geproduceerd, dat met respect en enthousiasme ontvangen wordt.

Fremde Seele, dunkler Wald is een roman over twee broers die opgroeien op een Oostenrijkse boerderij. De oudste ontvluchte de boerderij door in het leger te gaan. De jongste probeert het bedrijf draaiend te houden, maar zijn vader verkoopt stuk voor stuk alle grond en vee om te investeren in dubieuze projecten die hoog rendement beloven.

Kaiser-Muhlecker schrijft heel toegankelijk en bedrieglijk eenvoudig proza. Maar onder de oppervlakte kolken de emoties. Net als in het echte leven bevat het boek losse eindjes en nooit weerlegde of bevestigde geruchten. Fremde Seele, dunkler Wald stond dit jaar op de shortlist voor de Duitse boekenprijs.

 

Terug uit Frankfurt waren er nog twee leuke verrassingen: De wachters van het huis lagen vers van de pers op me te wachten en er was een prachtige recensie van Verliesfontein. En nu hard aan het werk om nieuwe boeken te produceren en de boeken te bekijken die ik in Frankfurt heb aangevraagd.