Das Mag

geplaatst op 14 december 2016 om 12:23:28

Uitgever Das Mag is een van de grote succesverhalen van de uitgeefwereld van de laatste tijd. Fenomenaal wat die jongens voor elkaar gekregen hebben. Een succesvol literair tijdschrift uit de grond trekken en ook direct succesvolle auteurs aan je uitgeverij verbinden. Daar neem ik mijn petje voor af.

Nieuwsgierig naar hoe ze dat deden nam ik een abonnement op Das Magazin. Met hoge verwachtingen bekeek ik de eerste nummers die op mijn mat vielen. Té hoge verwachtingen. Commercieel succes en inhoudelijke kwaliteit lijken elkaar voor het tijdschrift niet goed te verdragen. Er staan best aardige stukken in hoor, zeker best aardige interviews, maar er staat maar weinig in van echt niveau. Teveel schrijvers nemen hun toevlucht tot beschrijvingen van sex om hun bijdrage smeuïg te maken. Als je daarvoor sex nodig hebt, is je verhaal simpelweg niet goed genoeg. Een zo’n auteur laat een hoofdpersoon opmerken dat haar vriendje zo groot geschapen is dat haar onderlijf wel een slagveld lijkt. Bar interessant natuurlijk, zo’n opmerking. Heel voorstelbaar ook, dat iemand dat vertelt aan een jongen die ze nog nauwelijks kent. Op nog lager niveau bevond zich het – niet eens uit het Engels vertaalde – verhaal over een oudere homo die een jonge knul mee naar huis neemt en hem daar in zijn (gefakete) slaap misbruikt. De overwegingen van de oudere man over zijn verrimpelende lichaam in vergelijking met het mooie jongenslijf proberen tevergeefs nog wat literair cachet geven aan dit proza dat zo uit een pornoboekje had kunnen komen. Dit is gewoon pulp. Scheisse, om maar in de termen te blijven. Ik heb nog geen boek van deze uitgever gelezen, en het blad gaf me daar ook niet zo heel veel zin in. Eigenlijk was ik wel klaar met Das Magazin.

Tot ik het laatste nummer in de bus kreeg. Wat een geniaal idee om allerlei ongepubliceerde eerstelingen van nu bekende auteurs te bundelen. Hier kon ik van genieten. Ook in commercieel opzicht geniaal: je komt als uitgever toch maar binnen bij al die auteurs en je publiceert iets van hen. Ze zijn allerminst dom, de collega’s van Das Mag. Ik ben benieuwd of het volgende nummer ook de kwaliteit gaat bieden die past bij deze intelligentie.