Boeken over ARFID voorzien in een behoefte
Toen Rita Maris me voor de eerste keer belde met haar ideeën voor boeken over ARFID, had ik nog nooit van deze stoornis gehoord: mensen die restrictief voedsel vermijden of weigeren uit angst voor nieuw eten. Maar ik besloot de stap te wagen en verwachtte een trage maar gestadige verkoop. Zo’n onbekende aandoening zou niet heel veel aandacht trekken, vermoedde ik. Maar degenen die deze diagnose kregen, wilden er natuurlijk wel over lezen.
Zelden ben ik zo verrast over de belangstelling voor een boek. De eerste druk was net uit of de tweede moest al in gang gezet worden. In het Algemeen Dagblad en het Reformatorisch Dagblad verschenen al grote interviews met Rita Maris en de problematiek wordt door heel veel mensen herkend.
Als uitgever krijg ik er altijd een goed gevoel van als onze uitgaven mensen helpen. Of dat nu literatuur is die aan het denken zet of non-fictie die mensen (h)erkenning en houvast biedt. Over leven met ARFID en Thijs lust geen ijs zijn zulke boeken. In het eerste interviewt Rita vele specialisten én ervaringsdeskundigen over het leven met ARFID, de psychologie erachter, en de behandelingen die aangewend worden, met wisselend succes. Ouders van kinderen met ARFID vinden in dit boek herkenning als ze lezen over andere ouders met vergelijkbare problemen, maar ook veel informatie als ze lezen wat wetenschappers en hulpverleners erover zeggen. Thijs is voor jonge kinderen. Aan hen wordt uitgelegd wat ARFID is, dat er veel meer kinderen zijn die bang zijn om nieuwe dingen te proeven, maar ook dat er ‘eetdokters’ zijn die hen willen helpen.
Dit zijn niet de zoveelste niemendalletjes die na vluchtige lezing in de papierbak mogen. Dit zijn boeken waar mensen wat aan hebben. Die gelezen en herlezen kunnen worden. Zulke boeken, daar doe je het voor als uitgever.
Kijk naar de presentatie van deze twee boeken, vrijdag 12 maart op ons YouTubekanaal.