De wachters van het huis – uitverkocht

Literaire fictie
Shirley Ann Grau

Dit boek is helaas uitverkocht.

 

De wachters van het huis is een roman over de familie Howland, over vertelster Abigail, haar grootvader William en diens zwarte maitresse Margaret.

Al zeven generaties lang zijn de Howlands centrale figuren in hun gemeenschap in het zuiden van de VS. Na de dood van zijn vrouw verwerkt William Howland een aantal kinderen bij zijn zwarte huishoudster Margaret. Niemand kijkt daar van op – dat gebeurde zo vaak.
De uitgestrekte bezittingen worden in de jaren ’60 geërfd door Williams kleindochter Abigail. Haar man maakt zich omwille van zijn politieke carrière sterk voor rassenscheiding. Dan wordt duidelijk dat William niet alleen het bed deelde met de zwarte Margaret, maar dat hij zelfs met haar getrouwd was.
De verontwaardiging van de blanken kent geen grenzen. Abigails man zet direct een scheiding in gang. Een ongeremd boze menigte blanken belegert Abigails huis en probeert het in brand te steken. Beroofd van alles wat haar dierbaar was, zweert Abigail wraak op de gemeenschap die haar sociaal heeft uitgesloten, maar die ze financieel in haar macht heeft.

Lees hier vast 25 pagina’s uit het boek.

“Shirley Ann Grau is een van die zeldzame schrijvers die een eigen wereld creëert, de lezer naar binnen trekt en hem daar gelukkig maakt, wat er ook gebeurt. Aan het einde van de roman voelt het alsof hij iets kwijt raakt en hij legt het boek met tegenzin weg.” – NEWSWEEK

 

http://www.antiquariaatvictory.nl/plaatjes/17256.jpgDe roman De wachters van het huis verscheen in 1964 en werd in 1965 bekroond met de Pulitzerprijs. Dat jaar verscheen ook de Nederlandse vertaling bij Elsevier.

Het was de tijd van het verzet tegen rassenscheiding en discriminatie. Een jaar voor de publicatie, in 1963, hield Martin Luther King zijn beroemde rede te Washington, waarbij hij de legendarische woorden I have a dream uitsprak. In 1964 kreeg King de Nobelprijs voor de vrede en in 1965 werden veel van zijn eisen ingewilligd door de Voting Rights Bill. Rassendiscriminatie was in die jaren dus een belangrijk thema, vooral in het zuiden van de VS, waar slavernij geweest was en relatief veel Afro-Amerikanen woonden, en
het speelt ook een belangrijke rol in De wachters van het huis.

Shirley Ann Grau (1929) woonde een groot deel van haar jeugd in het zuiden en zag van nabij welke rol racisme in de maatschappij speelde.

ISBN: 9789082545302
€ 10,-