Vreemde zielen, donker woud – uitverkocht

Literaire fictie
Reinhard Kaiser-Mühlecker

Dit boek is helaas uitverkocht.

 

Vreemde zielen, donker woud is een roman over mensen die elkaar nabij zijn, en toch vreemd voor elkaar blijven, geschreven met een schijnbaar eenvoudig, maar in werkelijkheid geraffineerd taalgebruik.

Twee broers groeien op op een Oostenrijkse boerderij, waar koeien nog met de hand gemolken worden. Alexander ontvlucht die door in het leger te gaan. Als hij na een affaire trouwt met de vrouw van een overleden meerdere besluit hij zich weer in een landelijke omgeving te vestigen. Jakob, de jongste, probeert met zijn vijftien jaren het bedrijf draaiend te houden, maar zijn vader verkoopt stuk voor stuk alle grond en vee om te beleggen in dubieuze projecten. Hij vlucht in een liefdeloze relatie met een meisje dat een kind heeft van zijn vriend. Als die vriend zelfmoord pleegt, gaan de geruchten dat Jakob daar schuldig aan is en keert hij beschadigd terug naar zijn ouderlijk huis. Beide broers raken zijdelings betrokken bij een vrouw die vroeger als de slet van de streek bekend stond, maar nu een soort sekteleidster geworden is. Zoals in het echte leven bevat Vreemde zielen, donker woud talloze losse eindjes en vragen die onbeantwoord blijven.

“Reinhard Kaiser-Mühleckers figuren zijn opgesloten in hun afkomst, in hun taal. Er is geen ontkomen aan het verleden en de drang om uit het heden te vluchten wordt door de alternatiefloosheid van de situaties geabsorbeerd. Ze zoeken naar verlossing, zonder het te weten. De uiterlijke veranderingen voltrekken zich met grotere snelheid dan de innerlijke rijpheid ervoor. Dat leidt tot hulpeloosheid, verstomdheid. Hoe Kaiser-Muhlecker daaruit (…) literatuur laat ontstaan, is virtuoos.”
– juryrapport bij de Deutsche Buchpreis 2016.

De pers over Vreemde zielen, donker woud:

Zijn taal leeft van het vertellen, van het uitbeelden van concrete situaties.
– Süddeutsche Zeitung
Virtuoos
– Die Zeit
Reinhard Kaiser-Mühlecker is op zijn best, als hij zijn personages in het licht van zijn pretentieloze taal stelt en bezonnen hun zielen beschrijft.
– Neue Zürcher Zeitung

ISBN: 9789082545357
€ 10,-