Onlusten
Kort na de eerste wereldoorlog reist de Engelse majoor Brendan Archer naar een Iers kustplaatsje, waar zijn verloofde in het Majestic Hotel woont; een immens, vervallen hotel dat eigendom is van haar vader. Archer kent haar nauwelijks en het is hem eigenlijk niet duidelijk of ze inderdaad verloofd zijn. Ze onttrekt zich aan zijn gezelschap en overlijdt tenslotte. Maar Archer weet zich niet meer van het hotel los te rukken. Geleidelijk neemt hij de plaats in van de eigenaar, die meer en meer vervreemd van zijn omgeving raakt.
Intussen komen de Ieren steeds meer in opstand tegen de Britse overheersing. Als de hoteleigenaar een opstandeling heeft doodgeschoten omdat die het standbeeld van koningin Victoria wil opblazen, moet hij vluchten. De majoor blijft achter, maar intussen maakt een jarenlang geknechte bediende aanstalten om het hotel in een vuurzee te veranderen. De laatste gasten redden de majoor, inmiddels door opstandelingen gekneveld en op het strand ingegraven, nog net op tijd van een gruwelijke verdrinkingsdood.
Onlusten is een geniale roman waarin elke gebeurtenis verwijst naar de troebele verhouding van Ierland en Engeland, die door de Brexit weer heel actueel zijn.
Dit boek is deel van de Schwob-lenteactie.
Als Farrell niet op zo treurig jonge leeftijd gestorven was, zou hij vandaag de dag een van de allergrootste romanschrijvers in de Engelse taal zijn geweest.
– Salman Rushdie
Het werk van een genie. (…) Een van de beste boeken van de tweede helft van de twintigse eeuw. (…) Een tour de force… triest, tragisch en tegelijk bijzonder geestig.
– Sam Jordison, The Guardian.
Dit is echt een geweldig boek. Farrell gebruikt het hotel en zijn bewoners op een briljante manier als symbolen voor het instortende Britse wereldrijk. (…)
– themodernnovel.org
Mr. Farrell verdient grote lof voor deze roman.
– Times Literary Supplement
Een van de beste, origineelste romans die ik in lange tijd gelezen heb.
– The Reading Bug, april 2021
Resoneert met hedendaagse zowel als met historische gebeurtenissen. De kracht van Farrell is dat hij die ook overstijgt.
– Fintan O’Toole, The Irish Times
Ik lees het nu voor de derde keer en opnieuw verveelt het me geen enkel moment.
– Rose Wild, The Times