Een ander land – uitverkocht
Samenvatting
De vermogende Nederlander Versluis trekt in 1870 naar Zuid Afrika om er te genezen van TBC. Hij leert er de geëmigreerde Europeanen kennen, maar houdt het land zelf en zijn eigenlijk inwoners op afstand. Maar als genezing uitblijft en terugkeer steeds onwaarschijnlijker wordt, moet Versluis het andere land leren aanvaarden.
Schoeman beschrijft het langzame proces van afstand naar aanvaarding. Het “andere land” is daarbij niet alleen geografisch bedoeld, maar een metafoor van het onbekende. Een ander land is opnieuw een verhaal van hoog niveau, met meerdere lagen en verwijzingen. Het is een van Karel Schoemans meest gewaardeerde romans.
“Kunst van het hoogste niveau,” aldus J.M. Coetzee in zijn Woord vooraf.
Recensie
‘Een ander land’ van Karel Schoeman (1939), niet te verwarren met het gelijknamige boek van James Baldwin, is een fascinerende roman over de Nederlander Versluys, die in 1870 naar Bloemfontein in Zuid-Afrika reist in de hoop daar te genezen van zijn tbc. Versluys belandt in een samenleving met vooral Duitse Zuidfafrikanen die niet Europees meer is, maar ook niet helemaal Afrikaans. Als zijn ziekteverloop geen keer neemt en hij steeds sterker wordt gedwongen de balans op te maken, dreigt de stugge en egocentrische Hollander onder invloed van de omstandigheden op het laatste nippertje een ander mens te worden. Deze (bijna) historische roman is een fascinerend psychologisch drama, haarfijn uitgetekend, met schitterende beschrijvingen en bij vlagen zeer aangrijpend. Een grootse, twintigste-eeuwse roman van negentiende-eeuwse allure, gezet in een zeer kleine letter en adequaat vertaald.
Lees hier alvast de eerste twintig pagina’s.